Art Deco Shaker 

2018.09.22

A koktél története
A kevert italok megszületése és fejlődése, egyidős a civilizáció és a kultúra kialakulásával. Az első koktélt feltehetően kb. 5000 éve készíthették Mezopotámiában. A régészek egy agyagedényben a méz, az árpasör és az almalé nyomaira bukkantak, melyek a legelső koktélok összetevői lehettek.
A XV-XVI. században már tudatosabb és precízebb módon is készültek kevert italok, az igazi áttörés azonban csak a 19. század elején következett be. Az ekkor megjelent néhány klasszikus ital, mint például a közkedvelt Vodka Dry Martini, ami később híres James Bond Martini nevet kapta, amelyet nem keveréssel, hanem rázva készítenek.
"A cocktail különböző szeszesitalokból, cukorból, vízből és keserűkből kevert (feltételezhetően) kitűnő, élénkítő ital." (Balance folyóirat 1806)
A koktélok iránt szerelmesek tábora nagy mértékben nőni kezdett. Az első koktélos könyvet Jerry P. Thomas amerikai bártender írta 1860-ban "The Bon Vivant's Guide or How to mix drinks" címmel.
A 1890-es években megjelentek az első shooterek, vagyis röviditalok, mint pl.: a B52.
Szesztilalom
A koktélok szárnyalásának úgy tűnt, semmi sem vethet véget, mikor 1920 januárjában Woodrow Wilson amerikai elnök életbe léptette a 18. alkotmánymódosítást, ami az USA összes államában megtiltotta a szeszes italok előállítását, árusítását és fogyasztását. Az új rendeletek célja az volt, hogy az állampolgárokat megóvják az alkohol okozta káros következményektől. A szeszfogyasztás azonban az új törvények hatására sem csökkent, illegális lepárlók, éjszakai clubbok jöttek létre, bűnszervezetek rivalizáltak egymással az alkoholcsempészet feletti monopólium megszerzéséért.
Napjainkban, legyen szó európai vagy amerikai nagyvárosokról, Sydneyről vagy esetleg Tokióról, a koktélok az ünneplés, a szórakozás elengedhetetlen kellékévé váltak.